Šiandien pasaulis paskendęs pandemijoje. Visas viltis sudėję į mokslą ir vakcinaciją laukiame galimybės sugrįžti į normalų gyvenimo ritmą: darbus, mokyklas, keliavimą, bendravimą. Tačiau pasaulyje pandemiją pasėjęs virusas sėja dar vieną paniką – vakcinavimosi baimę. Vakcinų atsiradimas pasaulyje padėjo suvaldyti didžiules pandemijas, pareikalavusias daugybės gyvybių. Tačiau šiandien kaip niekada yra suaktyvėjęs „antivakserių“ (žmonės pasisakantys prieš vakcinas) aktyvumas, kelia didžiulį nerimą, kadangi vakcinacijos baimė gali turėti pasekmių kovojant su iškilusia Covid-19 ligos pandemija.

Antivakserių judėjimo ištakos 1998 metai, kuomet prestižiniu laikomas The Lancet žurnalas išspausdino gydytojo Vakefieldo straipsnį pavadinimu: Ileal-limfoidinė-mazginė hiperplazija, nespecifinis kolitas ir išplitęs vaikų raidos sutrikimas. Nors po 12 metų pertraukos, pavykus įrodyti kad tyrimas buvo suklastotas, žurnalas atšaukė publikaciją, tėvų nusistatymas prieš vakcinas ir vaikų neskiepijimas sukėlė naujus tymų protrūkius, kurie buvo stebimi Europije, Amerikoje, Kanadoje.

Antivakseriai dažniausiai yra žmonės turintys psichologinį polinkį tikėti įvairiais pseudomokslais bei stipriai nepasitikintys politika bei valdžia. Zachary , Goldberg and Sean (2020) atliko tyrimą, kurio išvadose koreliavo šios konspiracijos teorijos:

  1. Obama yra musulmonas,
  2. Valdžia žinojo apie būsimus rugsėjo 11 dienos įvykius
  3. Valdžia ir sveikatos priežiūros įstaigos tyčia verčia skiepytis, žinodami, kad skiepai yra žalingi sveikatai

Visi šie koreliavę įsitikinimai įrodė, kad šiuos žmones sieja tas pats psichologinis polinkis, o antivakcinacijos įsitikinimas yra jos dalis. „Antivakseriai“ ne visada formuoja savo nuomonę remdamiesi įrodymais, jie formuoja savo požiūrį, pagrįstą emocijomis, o tai skatina ieškoti informacijos ir komunikacinių srautų, palaikančių jų nuomonę. Tai reiškia asmenys, pavyzdžiui, nusiteikę prieš vakcinaciją, vartoja ir vertina daugiau informacijos, kuri sustiprina jų įsitikinimus. Tuo pat metu jie atmeta informaciją, kuri gali diskredituoti tai, ką jie laiko tiesa, nepaisant mokslinio pagrindimo (Ubaldo, Luz, González & Ignacio., 2019).

Pagrindinės priežastys dėl ko „antivakseriai“ nesutinka skiepytis yra kelios: religiniai įsitikinimai (tiki Dievo planu), tiki natūraliu organizmo gebėjimu pagyti, moraliniai įsitikinimai (tiki, kad vakcina nuo ŽIV gali sukelti persileidimus), nenori pakenkti ar sukelti skausmo vaikui (Zachary et all., 2020)

Kaip jau minėjau anksčiau, visas „antivakseriu“ vajus gimė tuomet, kai 1998 metais prestižinis The Lancet žurnalas išspausdino chirurgo  Vakerfiedo straipsnį pavadinimu: Ileal-limfoidinė-mazginė hiperplazija, nespecifinis kolitas ir išplitęs vaikų raidos sutrikimas. Atliekant šį tyrimą Vakerfieldas ištyrė 12 vaikų, kuriems pasireiškė lėtinis kolitas (žarnų uždegimas) bei staigus raidos sutrikimas. Išvadoje buvo teigiama, kad elgesio simptomų atsiradimą tėvai siejo su tymų, kiaulytės ir raudonukės vakcinacija (MMR vakcina) aštuoniuose iš 12 vaikų, vieno vaiko – su tymų infekcija, kitu – su vidurinės ausies uždegimu. (Wakefield, Murch, Anthony, Linnell , Casson, & Malik, 1998 m.) Visiems vaikams buvo nustatytas lėtinis nespecifinis kolitas, kuris gali būti susijęs su neuropsichiatrine disfunkcija. Daugeliu atvejų simptomai atsirado po imunizacijos nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės. (Wakerfield et all, 1998 m.) Praėjus 12 metų po straipsnio išspausdinimo, The Lancet žurnalas paskelbė, kad Vakerfieldo išspausdinto straipsnio išvados yra neteisingos ir prieštaringos. Didžiosios Britanijos generalinė medicinos taryba nusprendė, kad, Vakefieldo tyrinėti vaikai buvo kruopščiai atrinkti, o kai kuriuos tyrimus finansavo teisininkai, atstovaujantys tėvus, kurie vakcinų gamintojus buvo padavę į teismą. (Eggertson, Laura 2010).

Žurnalistas Deer B. atliko ne vienerius metus trukusį tyrimą. Jo surinkti duomenys paskatino Didžiosios Britanijos generalinė medicinos tarybą imtis tyrimo. Deer B. (2011) nustatytos ir Britanijos generalinės medicinos tarnybos patvirtintos mokslinio tyrimo klastojimo priežastys:

  1. Buvo suklastoti tyrimo duomenys.
    1. Lancet skelbta publikacija teigė, kad gydytojas ištyrė 12 vaikų ir teigė atradęs naują nespecifinio kolito ir regresinio autizmo sindromą, kuris susijęs su MMR vakcina. Tačiau trims iš devynių vaikų, kuriems pranešta apie regresinį autizmą, toks autizmas nebuvo diagnozuotas. Tik vienas vaikas aiškiai turėjo regresinį autizmą.
    1. Nors tyrime buvo teigiama, kad visi vaikai iki tyrimo neturėjo raidos sutrikimų, buvo išsiaiškinta, kad penkiems vaikams dar iki vakcinacijos buvo pasireiškę vystymosi sutrikimai.
    1. Pranešta, kad kai kuriems vaikams pirmieji elgesio simptomai pasireiškė per kelias dienas po MMR, tačiau įrašai patvirtino, kad jie prasidėjo praėjus keliems mėnesiams po vakcinacijos.
    1. Nors buvo teigiama, kad nespecifinis kolitas buvo nustatytas visiems tiriamiesiems, devyniais atvejais nepastebimi storosios žarnos histopatologijos rezultatai – pažymint, kad uždegiminių ląstelių populiacijoje nėra jokių svyravimų arba jie yra minimalūs – tad išvados buvo pakeistos į įprastą kolitą.
  2. Tyrimas buvo apmokėtas advokatų, kurie atstovavo tėvus besiteisiančius su farmacijos kompanija dėl vakcinų. Vakerfiedas gavo didelę pinigų sumą tam, kad atrastų ligą, kurią sukelia MMR vakcina.
  3. Tyrimas turėjo mažą tiriamųjų skaičių. Tiriamieji nebuvo atsitiktinai atrikti, o vykdant jų atranka vyko kruopštus atrinkimas. Pacientai buvo verbuojami per kovos su MMR kampanijas dalyvius, o tyrimas buvo užsakytas ir finansuotas planuojamiems teisminiams procesams (Deer, 2011 m)

Tais metais Vakerfieldas neteko gydytojo licencijos. Tačiau visus jam mestus kaltinimus neigia iki šiol.

Ši, naudos siekianti istorija, atnešė labai didelės žalos pasaulio žmonių sveikatai. Tyrimai parodė, kad sąmokslo prieš vakciną teorija padarė tiesioginę įtaką vakcinacijos procesui. Antivakcininės sąmokslo teorijos sukelia nepagrįstą įtarimą dėl vakcinos saugumo ir padidina bejėgiškumo bei nusivylimo jausmą, tuo pačiu mažindamos pasitikėjimą valdžios institucijomis, o tai savo ruožtu sukelia nenorą skiepytis. (Jolley & Douglas, 2014)

PSO duomenimis, nors yra saugi ir ekonomiška vakcina, 2018 m. visame pasaulyje mirė daugiau kaip 140 000 žmonių užsikrėtusių tymais, daugiausia vaikai iki penkerių metų. 2000–2018 m. vakcinacija nuo tymų užkirto kelią maždaug 23,2 mln. mirčių, todėl tymų vakcina buvo vienas iš geriausių atradimų. (PSO duomenys). Nepaisant PSO rekomendacijų JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras skelbia, kad per 2019 metų sausio 1d. – balandžio 26 d. iš viso užregistruoti 704 atvejai. Tai yra didžiausias atvejų skaičius nuo 1994 metų. Daugumas susirgusiųjų nebuvo paskiepyti (Patel, Lee & Redd, 2019)

Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras skelbia, kad per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje yra apie 50000 nuo tymų nepaskiepytų vaikų. Tai kelia realią grėsmę susirgti tymais žmonėms, kuriems skiepytis pagal amžių dar anksti, ar tiems, kuriems nesusiformavo imunitetas po skiepų. PSO rekomendacija tymų ir raudonukės viruso cirkuliavimo sustabdymui reikalingos aukštos (≥ 95 proc.) skiepijimo aprėptys dviem MMR vakcinos dozėmis. O 2018 metais Lietuvoje buvo paskiepyta tik 92,2 procentai vaikų (UALC duomenimis)

Šiandieninėje situacijoje stebimas didžiulis „antivakserių“ aktyvumo padidėjimas, kuris kelia nerimą sprendžiant Covid-19 ligos pandemijos suvaldymą. Burki T. 2020 The Lancet žurnale skelbė straipsnį, kuriame pateikė kovos su skaitmenine neapykanta centro ataskaitos duomenis (CCDH), kurioje skelbiama, kad 31 mln. žmonių seka antivakcinines grupes Facebook, o 17 mln. žmonių užsiprenumeruoja panašias Youtube paskyras . Šie skaičiai tikrai kelia nerimą, kadangi ta pati ataskaita pažymi, kad tik kas šeštas britas ketina skiepytis nuo sunkios Covid – 19 ligos, o dezinformacija sklindanti iš socialinių tinklų prie to prisideda (Burki, 2020)

Literatūros sąrašas:

  1. Burki, T. (2020). The online anti-vaccine movement in the age of COVID-19. The Lancet. Volume 2, issue 10, E504, October 01-e505
  2. Deer, B. (2011). How The case against the MMR vaccine was fixed. BMJ 342 c5347. doi:10.1136/bmj.c5347
  3. Eggertson L. (2010). Lancet retracts 12-year-old article linking autism to MMR vaccines. CMAJ: Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 182(4), E199–E200. https://doi.org/10.1503/cmaj.109-3179
  4. Goldberg, Z. J., & Richey, S. (2020). Anti-Vaccination Beliefs and Unrelated Conspiracy Theories.World Affairs,183(2), 105–124. https://doi.org/10.1177/0043820020920554
  5. Jolley D, & Douglas K.M., (2014) The Effects of Anti-Vaccine Conspiracy Theories on Vaccination Intentions. PLoS ONE 9(2): e89177. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0089177
  6. Patel M., Lee A.D. & Reed S. B, (2019) Increase in Measles Cases — United States, January 1–April. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2019; 68:402-404. http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6817e1
  7. Ubaldo C.C., Luz M.M., González N. & Ignacio J. (2019). An analysis of pro-vaccine and anti-vaccine information on social networks and the internet: Visual and emotional patterns. El profesional de la información, v. 28, n. 2, e280217. https://doi.org/10.3145/epi.2019.mar.17
  8. Wakefield A., Murch J.,Anthony A., Linnell J., Casson D., M., Malik M. (1998) Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children. The Lancet. Vol 351, February 28
  9. Pasaulio sveikatos organizacija. Internetinė prieiga: https://www.who.int/
  10. Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras. Internetinė prieiga: http://www.ulac.lt/

Rašykite ir spauskite Enter norėdami ieškoti

Prekių krepšelis

Krepšelyje nėra produktų.