Kaip dažnai rūpinatės savo pėdomis? Atlikti tyrimai rodo, kad pėdos yra ta kūno dalis, kuria rūpinamės mažiausiai. Apie jas pagalvojame tik tuomet, kai pajuntame nemalonius simptomus – skausmą, deformacijas, nuospaudas ir pan. Retai susimąstome, tačiau pėdos atlieką labai svarbią funkciją: 26 kaulų, raiščių bei raumenų sistema kasdien perneša jūsų svorį, amortizuoja kūnui tenkantį smūgį kiekvieno žingsnio metu, bei garantuoją saugų, subalansuotą judėjimą. Problemų, varginančių pėdas, yra labai daug: nemalonus pėdų kvapas, įaugę nagai, sutrūkinėjusi oda, nusileidę skliautai, grybelinės infekcijos, deformacijos. Nors kai kurios problemos būna įgimtos, paveldimos, tačiau daugelio jų galite išvengti. Tinkamiausias ir lengviausias būdas išvengti šių problemų – tai kasdienė pėdų priežiūra.

Štai penki pėdų priežiūros žingsniai, kuriuos atlikdami kasdien išvengsite daugelio nemalonių simptomų bei susirgimų.

Pirmas žingsnis – avėkite patogią avalynę. Netinkamos avalynės avėjimas sukelia labai daug pėdos susirgimų. Tarkime, per maži ar per siauri batai skatina atsirasti įvairias deformacijas (plaktukiniai pirštai, hallux valgus – piršto iškrypimas), o tai tampa viena iš įaugusių nagų, nuospaudų, skausmo priežasčių. Per dideli batai skatina nutrynimų bei nuospaudų atsiradimą. Prisiminkite, kad dienos eigoje kojos šiek tiek tinsta, tad pirkti batų keliaukite jau po darbo. Nors ir tinkamo dydžio, tačiau aukštakulniai – avalynė, kuri nėra rekomenduojama pastoviam avėjimui. Dažnai avint aukštakulniais stipriai apkraunate priekinę pėdos dalį, kas skatina įvairių deformacijų atsiradimą. Kitas labai svarbus aspektas renkantis avalynę – medžiagos, iš kurių ji yra pagaminta. Labiausiai rekomenduojamos natūralios medžiagos, tokios, kaip oda ar medvilnė, bei specialios medžiagos, kurios išgarina prakaitą ir neleidžia jūsų pėdoms būti drėgnoms.

Antras žingsnis – vaikščiojimas. Tam, kad pėdos būtų sveikos, rekomenduojame daug vaikščioti. Juk pėdose yra lygiai tokie patys, kaip ir visi kiti mūsų kūno raumenys, todėl sveikoms pėdoms reikia juos treniruoti ir stiprinti. Kasdien vaikščiodami, galime išvengti plokščiapėdystės. Jei plokščiapėdystę jau turite ir vaikščiojimas jums kelia nemalonių pojūčiu, rekomenduojama įsigyti specialius ortopedinius vidpadžius, kurie šiuos simptomus sumažins, o gal net ir visai pašalins. Tam, kad stiprintume pėdų raumenis, labiausiai rekomenduojama vaikščioti ne kietu, bet minkštu paviršiumi: žole, smėliu, ar netgi purvu.

Trečias žingsnis – kasdienė pėdų higiena. Jūsų kojos didžiąją dienos dalį praleidžia būdamos vienokioje ar kitokioje avalynėje. Taip koja nekvėpuoja, prakaituoja, o tai tampa puikia terpe bakterijų bei grybelio dauginimuisi. Jei jūs nenusiplaunate kojų, visa tai kasdien kaupiasi, o tai veda prie nemalonaus kojų kvapo bei grybelio. Pėdų plovimas neturi būti kažkokia speciali procedūra, jums tereikia kojas gerai išmuiluoti, nepamirštant tarpupirščių, gerai nuskalauti vandeniu bei sausai jas nušluostyti.

Ketvirtas žingsnis – pėdų odos maitinimas. Labai dažnai, ypatingai vasarą, pėdų oda išsausėja. Išsausėjus pėdų odai, pradeda skilinėti kulnai, o tai gali tapti infekcijos židiniais. Tam, kad išvengtumėte šių nemalonumų, kasryt rekomenduojama patepti pėdas specialiu drėkinamuoju kremu, praleidžiant tarpupirščius. Jei jūsų pėdos itin sausos, kulnai suskilinėję, vakare įtrinkite pėdas specialiu kremu (rekomenduojama su šlapalu), apsiaukite medvilninėmis kojinėmis ir palaikykite taip kojas per naktį. Ryte pastebėsite, kad pėdų oda tapo minkštesnė.

Penktas žingsnis – kojinių dėvėjimas. Kalbant apie pėdas, dažnai diskutuojama apie tinkamą avalynę, tačiau visiškai be reikalo pamirštame kojinių svarbą. Kojinės atlieka kelias svarbias funkcijas: apsaugo pėdas nuo pažeidimų bei leidžia pėdoms išlikti sausoms, suteikia papildomą amortizaciją, padeda išvengti nuospaudų bei nutrynimų. Rekomenduojama avėti natūralaus pluošto kojines, kurios gerai sugeria bei išgarina prakaitą. Tiesa, galima rasti ir gerai išdirbto sintetinio pluošto kojinių, pavyzdžiui skirtų sportininkams, kurios taip pat puikiai išgarina prakaitą.

Rašykite ir spauskite Enter norėdami ieškoti

Prekių krepšelis

Krepšelyje nėra produktų.